Διατροφή & υγεία των δοντιών

Μετά την Εμφύτευση

Τα εμφυτεύματα δοντιων έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν τα ελλείποντα δόντια με τρόπο που να δείχνουν, να λειτουργούν και ο ασθενής να αισθάνεται όπως με τα φυσικά του δόντια. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα δόντια του βάζοντας εμφυτεύματα αποκτά ξανά την δυνατότητα να τρώει όπως πριν, να χαμογελά με άνεση και αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν απόλυτα φυσικά, και ότι το κόκκαλο στις γνάθους του δεν θα απορροφηθεί και η όψη του προσώπου του δεν θα αλλάξει.

Φροντίδα μετά την τοποθέτηση

Η φροντιδα των εμφυτευμάτων δεν διαφοροποιείται από την περιποίηση που απαιτούν τα φυσικά δόντια για να διατηρούνται καθαρά και υγιή.

Μπορεί τα εμφυτεύματα να μην φθείρονται από τις νόσους των φυσικών δοντιών αλλά ο επιμελής καθαρισμός επιβάλλεται προς όφελος της υγείας του οστού και των ούλων που τα περιβάλλουν.

Μπορεί να μην κινδυνεύουν από τερηδόνα όπως τα φυσικά δόντια, κινδυνεύουν όμως, από περιβλενογονίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα που είναι νόσοι (των ούλων και του οστού γύρω τους) αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας.

Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα τεχνητά δόντια σας όπως ακριβώς χρειάζεται να επιμελείστε τα φυσικά.

Τι μπορεί να τα βλάψει αν δεν καθαρίζονται σωστά

Αν ο ασθενής με οδοντικά εμφυτεύματα αδιαφορήσει για τη φροντίδα της στοματικής του κοιλότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης περιεμφυτευματικών νόσων.

Η εκδήλωση των εν λόγω νόσων ευνοείται με την παρουσία αθεράπευτης και εν εξελίξει ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, την πλημμελή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, τον διαβήτη, το stress και με κάποια συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που ενδεχομένως λαμβάνονται για άλλα προβλήματα γενικής υγείας, αλλά και ορμονικές διαταραχές.

Η συγκέντρωση μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα με τον καιρό προκαλεί φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών.

Οι περιεμφυτευματικές νόσοι ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: την περιβλεννογονίτιδα και την περιεμφυτευματίτιδα.

Περιβλεννογονίτιδα

Η περιβλεννογονίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει τον βλεννογόνο και τα ούλα αμιγώς.

Η φλεγμονή ξεκινάει εξαιτίας της συσσώρευσης μικροβίων στην περιοχή που η θήκη πάνω από το εμφύτευμα έρχεται σε επαφή με τα ούλα.

Τα ούλα που πάσχουν από περιβλεννογονίτιδα γίνονται κόκκινα και ευαίσθητα, πρήζονται και ματώνουν όχι μόνο στην ανίχνευση με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα αλλά και κατά την άσκηση ενδελεχούς στοματικής υγιεινής με μεσοδόντιο καθαρισμό.

Αν η φλεγμονή αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιβλεννογονίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιεμφυτευματίτιδα.

Περιεμφυτευματίτιδα

Η περιεμφυτευματίτιδα συνιστά την εξέλιξη της φλεγμονής γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει επιπλέον το οστούν της γνάθου.

Η επέκταση της φλεγμονής στο κόκκαλο οδηγεί σε απώλεια του οστού που περιβάλλει τα εμφυτεύματα.

Αν η περιεμφυτευματίτιδα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του οστού, το εμφύτευμα που πάσχει δεν συγκρατείται και πέφτει ή χρειάζεται εξαγωγή.

Η περιεμφυτευματίτιδα για να αντιμετωπιστεί σε πιο πρώιμα στάδια συνήθως απαιτεί χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία πραγματοποιείται ενδελεχής καθαρισμός της μολυσμένης επιφάνειας του εμφυτεύματος με διάφορα μέσα (αντισηπτικά διαλύματα, βούρτσες, laser), χειρουργική απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, εάν υπάρχει ένδειξη, βάση ανατομίας της οστικής καταστροφής ανάπλαση οστού, και όλα αυτά συνοδευόμενα από εξειδικευμένο αντιβιοτικό σχήμα.

5 συμβουλές για τη φροντιδα των εμφυτευμάτων σας

1.Επιλέξτε κατάλληλη για τις ανάγκες σας οδοντόβουρτσα

Αποφύγετε τις σκληρές οδοντόβουρτσες διότι οι σκληρές τρίχες τους τραυματίζουν τα ούλα σας.

Αυτός ο χρόνιος τραυματισμός σάς αποτρέπει από ένα σωστό και ολοκληρωμένο καθαρισμό των περιεμφυτευματικών ιστών.

Προμηθευτείτε μία οδοντόβουρτσα που να φέρει την ένδειξη «μαλακή», είτε συμβατική είτε ηλεκτρική.

  1. Αφιερώστε 2 λεπτά για κάθε βούρτσισμα των δοντιών

… και των εμφυτευμάτων σας, 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι και βράδυ).

Κανένα βούρτσισμα εκ των τριών δεν είναι λιγότερο σημαντικό από κάποιο άλλο, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί.

Η βιασύνη στο πλύσιμο των δοντιών δεν βοηθάει στον σωστό καθαρισμό τους, είτε πρόκειται για φυσικά δόντια, είτε για εμφυτεύματα.

  1. Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και των εμφυτευμάτων σας

Το φυσικό δόντι αλλά και ένα εμφύτευμα δεν διαθέτει μόνο 2 επιφάνειες όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αλλά 4-5 που χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο.

Μην ξεχνάτε τις μεσοδόντιες περιοχές, των οποίων ο καθαρισμός επιτελείται με συγκεκριμένο μέγεθος ειδικά σχεδιασμένων μεσοδοντίων βουρτσών και μην παραλείπετε τις μασητικές επιφάνειες των πίσω.

Προμηθευτείτε τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια κατάλληλου μεγέθους ή οδοντικό νήμα για να επιτύχετε αποτελεσματικότερο καθαρισμό.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

  1. Σταματήστε την κακή συνήθεια του τσιγάρου

Εκτός του ότι το κάπνισμα περιορίζει το προσδόκιμο ζωής σας, επιβαρύνει και την υγεία και την όψη των δοντιών και των εμφυτευμάτων σας.

Η νικοτίνη «αφήνει» καφέ κηλίδες στην επιφάνεια των δοντιών οι οποίες δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα και εισχωρούν στο σμάλτο τους ενώ επιπλέον βάφει τις προσθετικές σας αποκαταστάσεις.

  1. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Προγραμματίστε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο και επαγγελματική προσέγγιση σε επίπεδο διατήρησης του θεραπευτικού σας αποτελέσματος.

Μια στοματική κοιλότητα με εμφυτεύματα χρειάζεται σαφώς στενότερη παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα φυσικά και τεχνητά δόντια σας υγιή;

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών και της στοματικής σας κοιλότητας το αργότερο κάθε 6 μήνες.

Αν ακολουθείτε τις συμβουλές του, θα καταφέρετε να τα διατηρήσετε υγιή για πάντα.

Εξάλλου τα εμφυτεύματα δεν τοποθετούνται όπως οι συνήθεις προσθετικές αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, γέφυρες και στεφάνες) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν προβλέπεται να είναι αναλώσιμα!

Πρόκειται για ξένα σώματα που μπαίνουν στον οργανισμό μας για να παραμείνουν χωρίς προβλήματα για πάντα!

Γι αυτό χρειάζεται εξ αρχής να γίνει σωστή και συνειδητή επιλογή θεράποντος ιατρού ή ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, υλικών, σχεδίου θεραπείας, χειρουργικών τεχνικών, συνεργαζόμενων εργαστηρίων, αλλά και τακτική επαγγελματική και υπεύθυνη μεταθεραπευτική παρακολούθηση, τόσο από τους θεράποντες ιατρούς όσο και από τους ίδιους ασθενείς.

Τίποτε δεν ζει για πάντα αν εγκαταλειφθεί στην τύχη του!

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται;

Η αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με την τοποθετηση εμφυτευματων παρουσιάζει αυξητική τάση στις προτιμήσεις των ασθενών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πλέον σύγχρονη λύση για την απόκτηση ενός χαμόγελου χωρίς ψεγάδια.

Η μονιμότητα και το άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι οι λόγοι που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του φυσικού δοντιού.

Τοποθετείται στη γνάθο του ασθενούς, στη θέση του φυσικού δοντιού ή όπου κρίνεται ως «στρατηγικό» σημείο από τον γιατρό.

Συμπεριφέρεται όπως το φυσικό δόντι και προσφέρει στον ασθενή την ίδια αίσθηση με αυτό μέσα στο στόμα του.

Το εμφύτευμα παρουσιάζει άψογη αισθητική εμφάνιση καθώς δεν διαφέρει στο ελάχιστο από τα φυσικά δόντια που γειτνιάζουν.

Η επιλογή και η εφαρμογή του εμφυτεύματος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πλεονεκτήματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνιστούν την καλύτερη επιλογή για ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας που απώλεσαν ένα ή περισσότερα δόντια από τραυματισμό ή ατύχημα ή εξαιτίας των επιπτώσεων της περιοδοντικής ή άλλης νόσου των δοντιών που προκαλεί την απώλειά τους.

Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται από εξειδικευμένο ιατρό στο οστό της γνάθου με σκοπό να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις απώλειας ενός ή πολλών δοντιών.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εμφυτευμάτων είναι κυρίως το τιτάνιο με τη μορφή κραμάτων του, το οποίο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται πλήρως στο οστό της γνάθου όπου τοποθετείται, καθώς συμβαίνει να είναι απόλυτα βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

Η αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί ιδανική λύση για τους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια και αντιμετωπίζουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

1.Αποκαθίσταται πλήρως η μάσηση και η ομιλία με τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων -λειτουργίες που διαταράσσονται σημαντικά από την απώλεια δοντιών στην μπροστινή ή οπίσθια περιοχή του στόματος.

Η άρθρωση και η ομιλία των ασθενών επανέρχονται μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και μιλούν όπως ακριβώς και με τα φυσικά τους δόντια.

Eνισχύεται και η μασητική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών.

  1. Βελτιώνεται η υγεία της οδοντοστοιχίας με την προσθήκη ενός ή περισσότερων εμφυτευμάτων σε «στρατηγικά» σημεία της γνάθου, σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας που θα καταρτίσει ο θεράπων ιατρός.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης κενών στην οδοντοστοιχία λόγω μερικής απώλειας δοντιών, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται άμεσα θεραπείες αποκατάστασης για να αποτρέπονται φαινόμενα υπερέκφυσης ή μετατόπισης των φυσικών δοντιών.

  1. Προσφέρεται άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που επιδρά άμεσα στηναυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των ασθενών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν γίνονται αντιληπτά όταν χαμογελούν, μιλούν ή τρώνε και στις καλές προσθετικές απκαταστάσεις δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει οπτικές διαφορές ανάμεσα στα τεχνητά και τα φυσικά δόντια της στοματικής κοιλότητας.

Η αίσθηση και η εμφάνιση των νέων δοντιών που στηρίζονται στα εμφυτεύματα προσομοιάζουν σε εκείνη των φυσικών και οι ίδιοι οι ασθενείς σχεδόν ξεχνούν την αρχική απώλεια.

  1. Προλαμβάνεται το γηρασμένο προσωπείο.

Η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν επιθυμούν να φέρουν κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες) ή σε ασθενείς που έχουν απολέσει μεγάλο αριθμό των φυσικών δοντιών τους.

Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν την αισθητική του προσώπου και στηρίζουν τα χείλη και τα μάγουλα εσωτερικά, αποτρέποντας την εμφάνιση γηρασμένου προσωπείου.

  1. Διατηρείται το υπάρχον οστό της γνάθου υγιές καθώς μεταφέρονται σε αυτό μασητικές δυνάμεις μέσω των εμφυτευμάτων, τα οποία λειτουργούν ως ρίζες δοντιών.

Περιορίζεται σημαντικά η οστική απώλεια λόγω απορόφησης και προφυλάσσονται τα φυσικά δόντια, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες για την μελλοντική ανάγκη μεγάλων προσθετικών αποκαταστάσεων.