Οι υπηρεσίες μας

Γενική Κοσμητική

Είναι τμήμα των ειδικοτήτων της προσθετικής, περιοδοντολογίας, γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής που ασχολείται με την αισθητική βελτίωση της εικόνας των δοντιών, των χειλιών, του χαμόγελου και γενικότερα την κοσμητική βελτίωση της περιοχής του στόματος και του προσώπου.

Περιλαμβάνει τη λεύκανση των δοντιών, την αισθητική βελτίωση του σχήματος και της θέσης των δοντιών με τη χρήση όψεων πορσελάνης (veneers) ή ρητίνης (resin bonding) και σε συνδυασμό με ορθοδοντική θεραπεία όπου κρίνεται απαραίτητο, την πλαστική χειρουργική των ούλων (αισθητική επιμήκυνση μύλης, μοσχεύματα μαλακών ιστών κ.α.), τις επεμβάσεις κοσμητικής βελτίωσης των χειλιών και του περιγράμματος του στόματος (ορθογναθική χειρουργική, πλαστική χειρουργική, υαλουρονικό οξύ, Botox), την αφαίρεση υπερπλασιών όπως αιμαγγειώματα, λιπώματα, σπίλοι (ελιές) και πολλές άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις.

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση ως προς τη βελτίωση και την ομορφιά ενός χαμόγελου για κάθε ασθενή. Κάθε περίπτωση διαφέρει καθώς όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διαφορές ο ένας απ’ τον άλλον όσον αφορά το πρόσωπο, τα χείλη και τα δόντια. Έτσι η θεραπεία είναι ξεχωριστή για τον καθένα και μοναδική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακριβώς το ίδιο σχέδιο θεραπείας σε όλους τους ασθενείς.

Σαν αισθητικό χαμόγελο μπορούμε να ορίσουμε αυτό στο οποίο το μέγεθος, το σχήμα, η θέση και το χρώμα δοντιών και ούλων βρίσκονται σε αρμονία, αναλογία και συμμετρία μεταξύ τους και με τα στοιχεία που τα πλαισιώνουν.  Όταν μιλάμε για αισθητική οδοντιατρική δεν αναφερόμαστε μόνο στα δόντια αλλά στα ούλα και τα χείλη.

Ούλα

Ροζ  αισθητική των ούλων

Αυτή έχει να κάνει με το πόσο φαίνονται τα ούλα όταν μιλάει κάποιος και κυρίως όταν γελάει, αυτό ονομάζεται ουλικό χαμόγελο, όταν φαίνονται υπερβολικά τα ούλα στο χαμόγελο.
Επίσης αντιαισθητική είναι και η ασυμμετρία που υπάρχει όταν τα ούλα επί παραδείγματι στη δεξιά μεριά είναι πιο πάνω και στην αριστερά μεριά πιο κάτω, τότε φαίνεται στραβό το χαμόγελο.
Επίσης στα ούλα με πολύ μελανίνη που φαίνονται μαύρα είναι κι αυτά αντιαισθητικά.
Τα ούλα μετά από θεραπεία περιοδοντίτιδας όπου έχουν ανέβει πολύ ψηλά με αποτέλεσμα να φαίνονται αντιαισθητικά μαύρα τρίγωνα ψηλά στις ρίζες.
Επίσης έχουμε υπερπλαστικά ούλα τα οποία έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δοντιού και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, σε εγκυμοσύνη και σε πλημμελή στοματική υγιεινή.
Ακόμη μπορεί να υπάρχουν ογκίδια μικρά στη γλώσσα, στα χείλη, στα μάγουλα, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους και να σταλούν για ιστολογική εξέταση.
Οι εκτεταμένοι χαλινοί που δεν αφήνουν τα χείλη και τη γλώσσα να κινηθούν ελεύθερα, καθώς επίσης τραβάνε τα ούλα προς τα πάνω και γυμνώνοντας τις ρίζες των δοντιών αυτά αρχίζουν να κουνιούνται. Αυτοί πρέπει να κοπούν.
Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με ουλεκτομή, ουλοπλαστική, οστεοπλαστική και συνδυασμός των πιο πάνω. Τα εργαλεία με τα οποία κάνουμε την παραπάνω θεραπεία είναι το νυστέρι,  τροχός και το laser.

Λευκή αισθητική των δοντιών

·  Λεύκανση.

Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν να κάνουν λεύκανση συνεχώς αυξάνεται.Σε αυτό συμβάλλουν πάρα πολύ τα περιοδικά οι διαφημίσεις τα media οι διάσημοι αστέρες του Hollywood οι οποίοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με το χαμόγελο τους κατά καθ’ υπερβολή. Έτσι λοιπόν οι ασθενείς ζητούνται το λεγόμενο Hollywood smile, αυτό σημαίνει μεγάλα δόντια και πάρα πολύ λευκά δηλαδή αφύσικα.

 • Ζωντανών δοντιών. Με αυτή την τεχνική πετυχαίνουμε λεύκανση των φυσικών δοντιών αλλά όχι των λευκών σφραγισμάτων, των στεφανών και των γεφυρών,  των όψεων από πορσελάνη η από σύνθετη ρητίνη. Άρα κάποιες αποκαταστάσεις, κυρίως στην πρόσθια περιοχή των δοντιών, μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθούν μετά την λεύκανση. Επίσης το πόσο λευκά θα γίνουν τα δόντια δεν είναι εγγυημένο, μπορεί το χρώμα τους να ανοίξει κατά ένα, δύο, τρεις, ή και περισσότερους τόνους αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστοι.
  Η λεύκανση γίνεται είτε στο οδοντιατρείο κατόπιν κάποιων ραντεβού, είτε στο σπίτι δίνοντας ο οδοντίατρος κάποιους νάρθηκες λεύκανσης και το υλικό για 15 – 20 συνεχόμενες ημέρες, είτε τέλος συνδυασμός λεύκανσης σπιτιού και οδοντιατρείου.
  Αφήστε τον οδοντίατρο να σας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λεύκανσης για τα δικά σας δόντια, που σημαίνει ότι το λευκότερο και φωτεινότερο χαμόγελο που ονειρεύεστε μπορεί να είναι δικό σας μέσα σε λίγες ημέρες.
 • Απονευρωμένων δοντιών
 • Νεκρωμένων δοντιών

·  Κοσμήματα για τα δόντια (Twinkles), καλαίσθητα διακριτικά και κομψά.

Με αυτά ο οδοντίατρος διακοσμεί τα δόντια κολλώντας πάνω σε αυτά και όχι τροχίζοντας, διάφορα στρας, χρυσά ή από λευκόχρυσο μικρά και κομψά αντικείμενα σε διάφορα όμορφα σχέδια. Αυτά για τους νέους και όχι μόνο είναι όμορφα και οικονομικά.

·  Μικροαποτριβή.

·  Αμμοβολής σόδας.

Αυτή η μέθοδος είναι καθόλου παρεμβατική δηλαδή δεν δημιουργεί καμιά φθορά στο δόντι. Απλώς με ένα ειδικό μηχάνημα πέφτει με πίεση αέρα, σόδα πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τις χρωστικές από τσιγάρο – καφέ – ποτά – τροφές.

·  Συνδυασμός των πιο πάνω.

Συνήθως για να πετύχουμε την καλύτερη αισθητική στα προάστια δόντια απαιτείται ένας συνδυασμός επανορθωτικής, ορθοδοντικής και περιοδοντικής θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια στην οδοντιατρική έχουν μπει αισθητικά υλικά που προσπαθούν να μιμηθούν το φυσικό δόντι με τον καλύτερο τρόπο. Τέτοια είναι:

1.    Σύνθετες ρητίνες.

Οι αισθητικές αποκαταστάσεις από πορσελάνη υπερτερούσαν αισθητικά μέχρι πριν λίγα χρόνια, κατόπιν όμως με την τεχνολογική εξέλιξη και τις έρευνες που έγιναν οι σύνθετες ρητίνες βελτιώθηκαν και έγιναν εξίσου αισθητικές με τις πορσελάνες. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να επισκευάζονται εύκολα από τον οδοντίατρο και δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει το εργαστήριο με αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου και χρήματος. Άλλο πλεονέκτημα είναι η ελάχιστη παρέμβαση πάνω στο δόντι το οποίο τροχίζεται από ελάχιστα έως καθόλου. Με αυτές μπορούν να γίνουν:

 • Λευκά σφραγίσματα. Τα τελευταία χρόνια όλοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα παλιά μαύρα μεταλλικά σφραγίσματα με καινούργια άσπρα αισθητικά. Αυτό γίνεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και επειδή τα παλιά μαύρα σφραγίσματα είχαν υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα το οποία είναι ανθυγιεινά. Σήμερα πλέον με τα πολύ ανθεκτικά λευκά σφραγίσματα για τα πίσω δόντια μπορεί κάποιος να μασάει την τροφή του χωρίς να έχει πρόβλημα να σπάσουν.
 • Αισθητικές ανασύστασης σύνθετων ρητινών
 • Κλείσιμο αραιοδοντίας
 • Ανασύσταση καταγμάτων
 • Επιμήκυνση της μύλης του δοντιού
 • Διόρθωση στρεβλοδοντίας
 • Αλλαγή χρώματος δοντιού
 • Αλλαγή σχήματος δοντιού
 • Συνδυασμός των πιο πάνω
 • Σε δόντια με πολλαπλά παλιά σφραγίσματα.
 • Στις περιπτώσεις εκείνες που με τηλέφωνο εσύ δεν βλέπουμε καλά αποτελέσματα.
 • Όταν χρειάζεται διόρθωση, σύγκλειση.

2.    Προκατασκευασμένες όψεις σύνθετων ρητινών.

Είναι εργοστασιακά προκατασκευασμένες πολυμερισμένες όψεις ¨φλούδες¨ αδαμαντίνης από νανουβριδική σύνθετη ρητίνη και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των άμεσων αποκαταστάσεων σύνθετων ρητινών με τα πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων όψεων. Έτσι δε χρειάζονται σχεδόν καθόλου τρόχισμα το δόντια, βέβαια σε δόντια που λείπει οδοντική ουσία και χρειάζεται συμπλήρωμα, απλώς τις προσαρμόζεις στην οδοντική επιφάνεια τις συγκολλάς και όλα αυτά σε μια συνεδρία.
Ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι ότι κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα μεγέθη σχήματα και χρώματα άρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη χρειάζονται πάντοτε τροποποίηση στα όρια πιθανόν στο περίγραμμα και στο μήκος. Όταν πρέπει να εφαρμοστούν σε μεμονωμένα δόντια είναι δύσκολο να ταιριάξουν με το αντίστοιχο διπλανό.
Αυτές αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή σε συγκεκριμένα περιστατικά  που θέλουμε να τελειώσουν σε μια συνεδρία και να έχουν και λογικό κόστος. Οι διαδικασίες παρασκευής και συγκόλλησης είναι παρόμοιες με αυτές των όψεων πορσελάνης.

Εξατομικευμένες όψεις πορσελάνης.

Οι συγκολλούμενες όψεις πορσελάνης αποτελούν μια θεραπευτική επιλογή που είναι προβλέψιμη, έχει μακροβιότητα, βελτιώνει την αισθητική και αποκαθιστά τη δύναμη και τη λειτουργία των δοντιών. Αποτελεί ελάχιστα παρεμβατική εργασία και έτσι φθορά του δοντιού μειώνεται. Με αυτές τροχίζεις ελάχιστη οδοντική ουσία μόνο στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού και τοποθετούνται στην κυριολεξία λεπτές (φλοίδες) πορσελάνης πάνω στα δόντια.

3.    Ολοκεραμικές στεφάνες – γέφυρες.

Αυτές είναι αποκαταστάσεις που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη χωρίς την παρουσία μετάλλου. Είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να παρουσιάσει κανείς για αισθητικές αποκαταστάσεις κυρίως μπροστινών δοντιών, με πλήρη απομίμηση του φυσικού δοντιού. Θεωρείται πολύ επιθετική προσέγγιση και καλό είναι αν υπάρχει λύση για αφαίρεση λιγότερης οδοντικής ουσίας να εφαρμόζεται πιο συντηρητική θεραπεία.

4.    Ένθετα – Επένθετα πορσελάνης και ρητίνης.

Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από σφραγίσματα λευκά. Το υλικό κατασκευής τους είναι η πορσελάνη και οι εργαστηριακές σύνθετες ρητίνες. Βέβαια κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη στο εργαστήριο και συγκολλούνται στη θέση τους σε δεύτερη συνεδρία από τον οδοντίατρο.

·  Αδαμαντινοπλαστική.

Αυτή η τεχνική είναι ελάχιστα παρεμβατική.Κυρίως με αυτή την τεχνική επεμβαίνουμε στην αδαμαντίνη του δοντιού και ως επί το πλείστον στα κοπτικά χείλη των πρόσθιων δοντιών.Έτσι αν είναι κάποιο δόντι λίγο πιο μακρύ μπορούμε να το κοντύνουμε λίγο και να το φέρουμε στην ευθεία μετά υπόλοιπα.Αν είναι λίγο λοξό να το ευθειάσουμε, αν κάποιος κυνόδοντας είναι πολύ μακρής και μυτερός, κυρίως σε νεαρά κορίτσια, να τον στρογγυλέψουμε κόβοντας τη μύτη του.Και γενικώς μικροτροχίσματα που αφορούν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Χειρουργική Περιοδοντολογία

Η ειδικότητα που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία (μη χειρουργική και χειρουργική) των νόσων και των προβλημάτων του περιοδοντίου που περιβάλλει τα δόντια (ούλα, οστό).

 

 • Περιοδοντική Εξέταση:Λεπτομερής αξιολόγηση της περιοδοντικής κατάστασης του ασθενή πριν την προσθετική αποκατάσταση του ή την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Θεραπεία Νόσων Περιοδοντίου:μη χειρουργική (ριζικές αποξέσεις) και χειρουργική θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.).
 • Θεραπεία Περιεμφυτευματικών Νόσων:μη χειρουργική και χειρουργική αντιμετώπιση των περιεμφυτευματικών νόσων (περιβλεννογονίτιδα, περιεμφυτευματίτιδα).
 • Χειρουργική Επιμήκυνση Μύλης:χειρουργική επιμήκυνση μύλης του δοντιού για τη διευκόλυνση τοποθέτησης προσθετικής αποκατάστασης από τον θεράποντα οδοντίατρο ή προσθετολόγο.
 • Πλαστική ΟυλοβλεννογόνιαΧειρουργική: χειρουργική αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων του περιοδοντίου όπως το ουλικό χαμόγελο.
 • Χαλινεκτομή:χειρουργική αφαίρεση του χαλινού για αντιμετώπιση ουλοβλεννογόνιων και ορθοδοντικών προβλημάτων.
 • Ουλικά Μοσχεύματα:χειρουργική αντιμετώπιση ουλικών υφιζήσεων, και αισθητικών βλαβών των μαλακών ιστών γύρω από τα δόντια και τα εμφυτεύματα, καθώς και βλαβών έλλειψης κερατινοποιημένων ιστών.
 • Οστικά Μοσχεύματα:οστική ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας (γνάθου) για την αποκατάσταση οστικών βλαβών και τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
 • Καθοδηγούμενη Ιστική Αναγέννηση:χειρουργικά καθοδηγούμενη ιστική αναγέννηση για την αντιμετώπιση βλαβών του περιοδοντίου γύρω από τα δόντια.
 • Διατήρηση Μετεξακτικού Φατνίου:χειρουργική ατραυματική εξαγωγή του δοντιού και διατήρηση του μετεξακτικού φατνίου, για μελλοντική τοποθέτηση εμφυτεύματος.
 • Φατνιοπλαστική:πλαστική χειρουργική των φατνίων της γνάθου κατά την διάρκεια των εξαγωγών ή σε μετέπειτα φάση, για την αφαίρεση αιχμηρών οστικών επιφανειών ή τη δημιουργία χώρου κάθετης διάστασης ώστε να διευκολυνθεί η κινητή ή ακίνητη προσθετική αποκατάσταση από τον θεράποντα οδοντίατρο ή προσθετολόγο.
 • Χειρουργική Ιγμορείου:χειρουργική ανύψωση του ιγμορείου για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και χειρουργική ιγμορείου για την αντιμετώπιση βλαβών τύπου στοματοκολπικής επικοινωνίας.
 • Αφαίρεση Εξοστώσεων:χειρουργική αφαίρεση εξοστώσεων για την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων ή για τη διευκόλυνση τοποθέτησης οδοντοστοιχίας από τον θεράποντα οδοντίατρο ή προσθετολόγο.
 • Βιοψία:χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση βλαβών των μαλακών ιστών, του οστού και κύστεων σε συνεργασία με τον στοματολόγο ή παθολογοανατόμο.
 • Ακρορριζεκτομή:χειρουργική αντιμετώπιση βλαβών του περιακρορριζίου σε συνεργασία με τον θεράποντα οδοντίατρο ή ενδοδοντιστή.
 • Χειρουργική Εκτομή Ρίζας:χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μία εκ των ριζών ενός πολύριζου δοντιού αφαιρείται χειρουργικά με σκοπό τη διατήρηση του δοντιού και των υπόλοιπων ριζών. Ο περιοδοντολόγος συνεργάζεται στενά με τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντιστή ο οποίος θα εκτελέσει την απαραίτητη ενδοδοντική θεραπεία και προσθετική αποκατάσταση του δοντιού.
 • Χειρουργική Αποκάλυψη Δοντιών:χειρουργική αποκάλυψη δοντιών για την υποβοήθηση της ορθοδοντικής θεραπείας σε συνεργασία με τον θεράποντα ορθοδοντικό.
 • PAOO:χειρουργικά υποβοηθούμενη ορθοδοντική θεραπεία σε συνεργασία με τον θεράποντα ορθοδοντικό, για ταχύτερη ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Ορθοδοντικά Μικροεμφυτεύματα: χειρουργική τοποθέτηση μικροεμφυτευμάτων γιαδιευκόλυνση της ορθοδοντικής θεραπείας, σε συνεργασία με τον θεράποντα ορθοδοντικό.

Χειρουργική Εμφυτευματολογία

Η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση ελειπόντων δοντιών, με την στενή συνεργασία του περιοδοντολόγου και του θεράποντα οδοντίατρου ή προσθετολόγου.

Υπολογιστική αξονική τομογραφία 3D: χρήση τρισδιάστατης εικόνας των δομών των γνάθων και των δοντιών, με εξαιρετική ακρίβεια και λεπτομέρεια, για προεγχειρητικό έλεγχο, καθώς και για τον σχεδιασμό της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Όπου απαιτείται, η υπολογιστική αξονική τομογραφία 3D σε συνδυασμό με άλλα διαγνωστικά στοιχεία, χρησιμοποιείται για την κατασκευή εξατομικευμένου χειρουργικού νάρθηκα για την εφαρμογή ψηφιακά καθοδηγούμενης χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Εμφυτεύματα: αποκατάσταση της μερικής ή της ολικής νωδότητας του ασθενή με τον συνδυασμό της χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων από τον περιοδοντολόγο και την προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων από τον θεράποντα οδοντίατρο ή προσθετολόγο.

“Άμεσα” εμφυτεύματα: χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων όπου ενδείκνυται άμεσα μετά την εξαγωγή του δοντιού.

Allon4: χειρουργική αποκατάσταση της ολικής νωδότητας της γνάθου με την τοποθέτηση 4 εμφυτευμάτων, για την αποφυγή χρήσης εκτεταμένων οστικών μοσχευμάτων ή την αποφυγή χειρουργικής ανύψωσης των ιγμορείων. Η αποκατάσταση ολικής νωδότητας με το πρωτόκολλο Allon4 γίνεται όπου ενδείκνυται και πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα οδοντίατρο ή προσθετολόγο, ο οποίος θα εκτελέσει την προσθετική αποκατάσταση.

Χειρουργική Ιγμορείου: χειρουργική ανύψωση του ιγμορείου για τη μελλοντική τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ταυτόχρονα με την ανύψωση του ιγμορείου.

Οστικά Μοσχεύματα: οστική ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας (γνάθου) για τη μελλοντική τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ταυτόχρονα με το οστικό μόσχευμα.

Ενδοδοντία

Ενδοδοντική θεραπεία είναι η επέμβαση που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «απονεύρωση». Πρόκειται για τον καθαρισμό του “άρρωστου” πολφού του δοντιού (ο πολφός είναι μια κοιλότητα μαλακού ιστού στο εσωτερικό του δοντιού).

Η ενδοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται απαραίτητα όταν ο πολφός μολύνεται λόγω εκτεταμένης τερηδόνας ή κατάγματος/τραυματισμού που επιτρέπουν την εισχώρηση μικροβίων. Το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του ή με φαρμακευτική αγωγή.

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία ο οδοντίατρος αφαιρεί τον άρρωστο πολφό (αγγεία και νεύρα), που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού, διευρύνει και απολυμαίνει τους ριζικούς σωλήνες ενώ στο τέλος, εμφράσσει αυτούς με ένα ελαστικό, βιοσυμβατό υλικό, που ονομάζεται γουταπέρκα.

Πλέον, το δόντι είναι έτοιμο να εμφραχθεί μόνικμα και να αποκατασταθεί προσθετικά, συνηθέστερα με μία στεφάνη.

Η “απονεύρωση” είναι μια από τις συνηθέστερες οδοντιατρικές εργασίες και επιτρέπει στους ασθενείς να σώσουν τα φυσικά τους δόντια.

Πολλές φορές απαιτείται η ταυτόχρονη λήψη αντιβίωσης, ιδίως στις περιπτώσεις που η νέκρωση του πολφού του δοντιού έχει οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος.

Εάν η ενδοδοντική θεραπεία δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα, η λοίμωξη θα προσβάλει και το οστούν με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και πιθανότατα κάποιες φορές την αναγκαία απομάκρυνση του δοντιού.

Η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας πραγματοποιείται με ειδική τοπική αναισθησία ώστε να μην ενοχληθεί καθόλου με πόνο ο ασθενής μας.

Παίδων

Ο τακτικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη της στοματικής τους υγείας. Οι γονείς κατατοπίζονται διεξοδικά για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά και τις προληπτικές ενέργειες που ίσως χρειαστούν.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται όταν το μωρό συμπληρώσει το πρώτο του έτος ή και νωρίτερα μόλις αναδυθεί το πρώτο δοντάκι.

Η εξέταση σε κάθε επίσκεψη γίνεται διακριτικά και με τη μορφή παιχνιδιού. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με τον οδοντίατρο και το χώρο του ιατρείου ώστε να ασιθανθεί ότι είχε μια ευχάριστη εμπειρία.

Τα πρώτα δοντάκια του παιδιού (τα νεογιλά) είναι πολύ σημαντικά για την μετέπειτα στοματική του υγεία, καθώς:

 • Διατηρούν τον απαιτούμενο χώρο, προκειμένου τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν στη σωστή θέση και με τη σωστή φορά
 • Βοηθούν την ομαλή ανάπτυξη των γναθικών οστών και μυών
 • Διευκολύνουν τη μάσηση και την άρθρωση του παιδιού όταν αρχίσει να μιλά
 • Ενδεχόμενη εμφάνιση τερηδόνας προκαλεί συχνά πόνο, πυρετό και είναι φυσικά μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το παιδί

Εργασίες που μπορεί να χρειαστούν στα παιδιά είναι οι εξής:

Αφαίρεση τερηδόνας

Διάφορες συνήθειες του παιδιού και η ελλιπής στοματική υγιεινή προκαλούν συχνά τερηδόνα στα νεογιλά δόντια. Αφαιρούμε την τερηδόνα και σφραγίζουμε το δόντι με υλικό σχεδιασμένο ειδικά για τα παιδιά.

Ενδοδοντική θεραπεία

Τα παιδικά δόντια είναι πιο λεπτά από τα μόνιμα και άρα πιο ευπαθή στην τερηδόνα. Αν αυτή έχει προχωρήσει αρκετά αλλά όχι μέχρι τις ρίζες, τότε κάνουμε ένα είδος απονεύρωσης. Φυσικά δεν είναι ίδια με την απονεύρωση που γίνεται στους ενήλικες, γιατί αυτό θα ήταν ταλαιπωρία για το παιδί.Έτσι σώζουμε το νεογιλό δόντι μέχρι να πέσει φυσιολογικά και να ανατείλει το μόνιμο.

Προληπτικές καλύψεις (Sealants)

Για να προστατεύσουμε τα  μόνιμα δοντάκια των παιδιών από την τερηδόνα καλύπτουμε με ειδικό υλικό τις φυσικές οπές ή σχισμές στην επιφάνεια των πίσω δοντιών. Έτσι αποτρέπουμε τη συσσώρευση υπολειμμάτων των τροφών, μικροβίων και τη δημιουργία τερηδόνας σε αυτά τα βαθύτερα σημεία, που είναι επιρρεπή στη δημιουργία της.

Φθορίωση

Γίνεται με ειδικό, φθοριούχο gel με ευχάριστη γεύση για τα παιδιά, που καταστέλλει τη δράση των μικροβίων και προστατεύει από την τερηδόνα.

Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική ανήκει στις μη παρεμβατικές μεθόδους αισθητικής θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία καλό είναι να ξεκινήσει σε μικρές ηλικίες 10-12 ετών που διαπλάθονται οι γνάθοι εκτός απ’ τα δόντια. Έτσι μπορεί να παρέμβουμε στην ανάπτυξη των γνάθων και να αποφύγουμε τυχόν προγναθισμούς της άνω ή της κάτω γνάθου και να διορθώσουμε έγκαιρα τη σύγκλειση των δοντιών.
Μπορεί να γίνει και στους ενήλικες ορθοδοντική θεραπεία αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις γνάθους παρά μόνο στα δόντια.
Οι μέθοδοι που μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία είναι οι εξής:

  • Η κλασική ορθοδοντική θεραπεία με το σύρμα και τα Brackets που είναι συγκολλημένα στη μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Για καλύτερη αισθητική μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφανα ή στο χρώμα του δοντιού  Brackets. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη γιατί είναι και τα περισσότερα χρόνια που χρησιμοποιείται. Διάρκεια θεραπείας 2-3 χρόνια περίπου.
  • Αυτή η θεραπεία είναι ίδια με την προηγούμενη η μόνη διαφορά είναι ότι τα Brackets και το σύρμα είναι στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών για να μη φαίνονται εξωτερικά. Είναι πολύ πιο αισθητική από την προηγούμενη. Διάρκεια θεραπείας 2-3-χρόνια περίπου. Είναι πιο ακριβή μέθοδος απ’ την προηγούμενη.
  • Μέθοδος  Invisalign. Αυτή η μέθοδος μπορεί να διορθώσει μια μεγάλη κλίμακα από oρθοδοντικά προβλήματα όπως είναι υπερσυνωστισμός των δοντιών αραιή οδοντοφυία η ανεωγμένη δήξη έως χασμοδοντία της άνω και κάτω γνάθου. Το σύστημα Invisalign μπορεί να ευθειάσει τα δόντια με τη χρήση μιας σειράς σχεδόν αόρατων ναρθήκων, ειδικά σχεδιασμένων για να εφαρμόσουν στα δικά σας δόντια. Καθώς αντικαθιστάτε τον κάθε νάρθηκα κάθε δύο εβδομάδες τα δόντια σας θα μετακινούνται προοδευτικά προς την καθορισμένη τελική θέση που έχει συνταγογραφηθεί από τον ορθοδοντικό σας. Σε αντίθεση με τα μόνιμα σιδεράκια μπορείτε να αφαιρείται τους νάρθηκες και να τους φοράτε και πάλι οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, καλό όμως είναι να γίνεται αυτό μόνο για να τρώτε και να πίνετε. Διάρκεια θεραπείας  περίπου 18 μήνες. Τύποι θεραπείας είναι οι ακόλουθοι:
   1. Invisalign Full. Αυτή είναι η βασική επιλογή θεραπείας και μπορεί να εστιάσει τα δόντια με μια σειρά από φερόμενους νάρθηκες.
   2. Invisalign Lite. Αυτή η μέθοδος είναι για λιγότερο περίπλοκες περιπτώσεις όπως είναι τα μικρά προβλήματα συνωστισμού και χασμωδίας.
   3. Invisalign i7. Αυτή είναι μια εύκολη και πρακτική λύση σχεδιασμένη ειδικά για περιορισμένες μετακινήσεις  δοντιών και συνήθως είναι για μικρά χρονικά διαστήματα μόλις τριών μηνών.
   4. Vivera Retainers. Αυτή αποτελείται από μια σειρά από τρεις διαφάνειες συγκρατητήρες που χρησιμεύουν για να διατηρηθεί το τελικό αποτέλεσμα και το όμορφο χαμόγελο για πάντα. Είναι μία νέα μέθοδος και δεν είναι καλά τεκμηριωμένη γιατί δεν χρησιμοποιείται για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής αυτή η μέθοδος γιατί μπορεί και βγάζει τους νάρθηκες όποτε θέλει ο ασθενής για κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να χρειαστεί να έχει. Καθώς επίσης επειδή είναι διάφανοι είναι και πιο αισθητικοί και μπορεί να τους φοράει κάποιος καθημερινά χωρίς να είναι ορατοί.
  • Μικρή ορθοδοντική από τον γενικό οδοντίατρο. Αυτή η μέθοδος έχει να κάνει με μικρές μετακινήσεις μπροστινών δοντιών. Γίνεται με ειδικά κινητά μηχανήματα, άρα μπορεί ο ασθενής να το φοράει και να τα βγάζει όποτε θέλει. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί 3-6 μήνες κι ο ασθενής φοράει αυτό τον μηχανισμό μόνο κάθε βράδυ που κοιμάται.

Αισθητική Προσώπου

Η Χειρουργική Οδοντιατρική είναι  ιατρική ειδικότητα, που στηρίζεται  στην τέλεια γνώση της ανατομίας του προσώπου. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μια ορθοδοντική ή μια προσθετική θεραπεία  μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα μας βελτιώνοντας την λειτουργία και την αισθητική του χαμόγελού μας αλλά και του προσώπου μας. Αυτές οι παρεμβάσεις ακολουθούν ένα πλάνο θεραπείας εξατομικευμένο, με βάση πάντα τις γραμμές του προσώπου μας και τα χαρακτηριστικά μας.

Οι οδοντίατροι είναι γιατροί ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση λεπτών βελονών σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, λόγω των αναισθητικών τεχνικών που συμπεριλαμβάνονται στην  καθημερινή οδοντιατρική πράξη σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής. Επίσης, οι οδοντίατροι είναι συνηθισμένοι να εργάζονται με μεγάλη λεπτομέρεια αφού εργάζονται σε κλίμακα δέκατου του χιλιοστού. Συνεπώς η γνώση, η εμπειρία αλλά και οι δεξιότητες ενός οδοντιάτρου αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα, για ένα απόλυτα ασφαλές και ταυτόχρονα απαράμιλλα αισθητικό αποτέλεσμα.

Υπηρεσίες Αναισθησιολόγου

Ο αναισθησιολόγος είναι o γιατρός που είναι υπεύθυνος για την περιεγχειρητική φροντίδα κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και αναισθησία.

Η Αναισθησιολογία είναι μια ιατρική ειδικότητα που απαιτεί πέντε χρόνια ειδίκευσης. Ο αναισθησιολόγος μετά τα έξι χρόνια σπουδών στην Ιατρική σχολή, ειδικεύεται για πέντε χρόνια στην αναισθησιολογία, η οποία περιλαμβάνει πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τόσο στην αναισθησιολογία όσο και σε άμεσα σχετιζόμενες ειδικότητες όπως η καρδιολογία, η πνευμονολογία, η εντατική θεραπεία, η επείγουσα ιατρική, η αντιμετώπιση του πόνου και άλλες.

Ποιος είναι ο ρόλος του Αναισθησιολόγου?

Ο αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για την εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας του ασθενούς η οποία γίνεται πριν τη χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής εκτίμησης/επίσκεψης ο αναισθησιολόγος ενημερώνεται για όλες τις προϋπάρχουσες παθήσεις, μελετά το ιστορικό, εξετάζει τον ασθενή, συνεκτιμά την κατάσταση του ασθενούς και την επίδραση της χειρουργικής επέμβασης σε αυτήν. Επίσης, εξετάζει τις εργαστηριακές εξετάσεις και ανάλογα με την περίπτωση ζητάει επιπρόσθετες εξετάσεις και σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων προετοιμάζει τον ασθενή έτσι ώστε να αποκτήσει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας. Τέλος, ο αναισθησιολόγος οφείλει μετά από όλα αυτά να ενημερώσει τον ασθενή και τους οικείους του σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την χειρουργική επέμβαση και την αναισθησία στην οποία θα υποβληθεί και αποφασίζει σε συνεργασία με τον ασθενή και το χειρουργό για το είδος της αναισθησίας που θα χορηγηθεί τελικά στον ασθενή και για όλες τις πιθανές παρεμβάσεις που τυχόν θα χρειασθούν να γίνουν π.χ. μετάγγιση αίματος, νοσηλεία στην ΜΕΘ μετά το πέρας της επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο αναισθησιολόγος είναι αυτός που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον ασθενή και παρακολουθεί και υποστηρίζει τις ζωτικές λειτουργίες του, όπως την καρδιακή λειτουργία, την αναπνοή, την οξυγόνωση, τη θερμοκρασία και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει χορηγώντας υγρά, αίμα και παράγωγά του, φάρμακα με σκοπό να προστατεύσει όλα τα ζωτικά του όργανα. Επίσης, ο αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος αφενός για την χορήγηση επαρκούς αναισθησίας/ ύπνωσης στον ασθενή και επαρκούς αναλγησίας αλλά και ασφαλών χειρουργικών συνθηκών στον χειρουργό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ο αναισθησιολόγος, παρόλο που αυτό δε γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή που κοιμάται, είναι συνεχώς δίπλα του και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του.

ΑΜΕΑ & Οδοντιατρική Φροντίδα

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν και αξίζουν ίσης μεταχείρισης και πρόσβασης στις κοινωνικές ή ιατρικές υπηρεσίες και ειδικότερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους, ωστόσο, η εξέταση και η θεραπεία που λαμβάνουν θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.

Ποια άτομα έχουν ιδιαίτερες ανάγκες;

ΑΜΕΑ θεωρείται ένα άτομο, το οποίο έχει κάποια φυσική ή νοητική ανεπάρκεια ή αντιμετωπίζει χρόνια ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν κάποια χρόνια ή οξεία γενική νόσο, άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με κινησιολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα, χρήστες ουσιών κ.ά., είναι άτομα με ειδικές ανάγκες διότι χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τις οποίες υπαγορεύει η πάθησή τους.

Στο οδοντιατρείο μας δίνουμε μεγάλη έμφαση στους ΑΜΕΑ ασθενείς μας οι οποίοι μπορούν να εξεταστούν ,να θεραπευθούν και είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε όλες τις φυσικές και νοητικές τους ιδιαιτερότητες.

Το ιατρείο μας διαθέτει τις ιδιαίτερες δεξιότητες που απαιτουνται από την πλευρά του οδοντιάτρου, όπως η κοινωνική ευαισθησία, οι γνώσεις ψυχολογίας, οι γνώσεις οδοντικής παθολογίας που εμφανίζουν τα γενετικά σύνδρομα και περισσότερες γνώσεις γύρω από τις πιθανές ευαισθησίες του ασθενούς, παράλληλα με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο οδοντιατρείο, ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς η οδοντιατρική θεραπεία στα άτομα αυτά.

Ο γιατρός που θα αναλάβει τη φροντίδα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες , είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ιατρικές και ψυχολογικές ιδιαιτερότητες αυτών των ασθενών, αλλά και να μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά και να εξασφαλίσει τη συνεργασία της οικογένειας τόσο για την ολοκλήρωση της θεραπείας όσο και για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μακροπρόθεσμα.

Για να πραγματοποιηθεί μια οδοντιατρική θεραπεία σε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχει κανείς την δυνατότητα να ασκήσει έλεγχο της συμπεριφοράς του, πράγμα που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας και γενικά κοινωνιολογικές γνώσεις.

Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να δουλεύει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί τα παιδιά αυτά δεν αντέχουν τις μακροσκελείς συνεδρίες. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση αρχείου παρακολούθησης των ασθενών για την μακροχρόνια σταθεροποίηση του αποτελέσματος της θεραπείας.

Ιδιαίτερα τα άτομα με αυτισμό είναι πιο δύσκολο να τα προσεγγίσει ένας γιατρός, διότι είναι εκ φύσεως πιο κλειστοί χαρακτήρες και έτσι, αντιδρούν στην εξέταση αλλά και στη θεραπεία.

Η οδοντιατρική εξέταση ενός ασθενούς με ειδικές ανάγκες προϋποθέτει ότι θα υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Η οδοντιατρική φασκιά (pedi wrap) τοποθετείται πάνω στην οδοντιατρική καρέκλα και περιλαμβάνει ιμάντες υφασμάτινους που τυλίγουν τα πόδια και τα χέρια του παιδιού απαλά και έτσι, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια λόγω του ότι δεν μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτες κινήσεις.

Όταν το παιδί μπει στη φασκιά, η καταστολή των κινήσεών του συμβάλλει στο να μειώσει το ρυθμό της υστερίας. Έτσι μπορούμε να δουλέψουμε με ταχύτητα έχοντας ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις του ασθενή κατά τον χρόνο εργασίας στην οδοντιατρική καρέκλα.

Η πρώτη διάγνωση του ασθενούς γίνεται μέσω μιας πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο, όπου θα ληφθεί το πλήρες ιστορικό και η κλινική εικόνα, αλλά και η αξιολόγηση του βαθμού συνεργασίας του παιδιού και της οικογένειάς του.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται από τη γέννηση του παιδιού, ακριβώς όπως και με τα υπόλοιπα παιδιά. Η προληπτική αγωγή περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές, σωστή στοματική υγιεινή και τακτικές ιατρικές επισκέψεις.

Οδοντιατρική εξέταση σε ΑΜΕΑ

Στην εξέταση που πραγματοποιείται είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα. Η θεραπεία γίνεται με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ολοκληρώνεται σε ελάχιστα ραντεβού.

Το κόστος των εξετάσεων και της εκάστοτε θεραπείας δεν είναι απαγορευτικό για την σημερινή εποχή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σπουδαίο είναι για την υγεία και την ανακούφιση του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Οι γονείς οφείλουν να πειστούν ότι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες μπορεί και πρέπει να έχει την τέλεια στοματική υγιεινή. Άλλωστε η οδοντιατρική θεραπεία ΑΜΕΑ έχει πάντοτε και αισθητικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας στον ασθενή ένα υπέροχο και λαμπερό χαμόγελο.

Τέλος, η οδοντιατρική θεραπεία των ΑΜΕΑ δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις υπόλοιπες θεραπείες. Ο γιατρός «μάχεται» ενάντια στις ίδιες ακριβώς ασθένειες. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η μεταχείριση του ασθενούς. Είναι σημαντικό η κοινωνία να ενημερωθεί μέσα από τα ΜΜΕ για τις δυνατότητες θεραπείας των ΑΜΕΑ, ώστε να βελτιωθεί η πρόληψη.

Neurology

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibur ridiculus mus.

Neurology

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetlit. Aenean eget dolor.

Aenean vulputate eleifend tellus.

Cras dapibus. Vivamus semper nisi

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis.

Lorem ipsum dolor sit amet

Aenean commodo eget dolor sit amet

Donec elit libero, sodales nec, volutpat a, suscipit non, turpis. Nullam sagittis. Suspendisse pulvinar, augue ac venenatis condic pellentesque. Curae; Fusce id purus. Ut varius tincidunt libero.

Diagnostic Imaging

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibur ridiculus mus.

Diagnostic Imaging

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetlit. Aenean eget dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet

Aenean commodo eget dolor sit amet

Donec elit libero, sodales nec, volutpat a, suscipit non, turpis. Nullam sagittis. Suspendisse pulvinar, augue ac venenatis condic pellentesque. Curae; Fusce id purus. Ut varius tincidunt libero.

Aenean vulputate eleifend tellus.

Cras dapibus. Vivamus semper nisi

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis.

Pediatrics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibur ridiculus mus.

Pediatrics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetlit. Aenean eget dolor.

Aenean vulputate eleifend tellus.

Cras dapibus. Vivamus semper nisi

Donec elit libero, sodales nec, volutpat a, suscipit non, turpis. Nullam sagittis. Suspendisse pulvinar, augue ac venenatis condic pellentesque. Curae; Fusce id purus. Ut varius tincidunt libero.

Lorem ipsum dolor sit amet

Aenean commodo eget dolor sit amet

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis.